tisdag 20 oktober 2009

Svensk eller kristen?

Hur är det möjligt? Jag talar såklart om SD:s partiledare Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet. Det är många frågar som dyker upp i mitt huvud - i vilken värld har människan växt upp? vart har han fått sin verklighetsuppfattning? vad har hans föräldrar lärt honom? vad/vem är han rädd för? eller är det bara ren skär populism?

Det positiva är väl att SD visar färg och det kan bli en öppen debatt. Min första tanke är att inte ens bemöda sig att bemöta argumenten men samtidigt så vad tjänar det till? förmodligen får de bara mer vatten på kranen dvs. mer sympatier i väljarkåren. Inte nog med att flertalet påståenden i inlägget var felaktiga men oxå väldigt intressanta citat...

"Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”. Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget."

Vad är det som är svenskt? vad har vi för svenska traditioner som inte är influerade från någon annan kultur? är det något farligt med att svenska butiker säljer halalkött? Hur kan detta ses som det största hotet sedan andra världskriget, eller ett hot överhuvudtaget med tanke på alla andra typer av samhällsproblem?

Läste ett intressant inlägg som fick mig att tänka till och det är sammanblandningen mellan religion och kultur i samhället. Jag tror att svenska och framförallt Åkesson uppfattar att arabiska länder har en muslimsk kultur mer än en muslimsk religion och en arabisk kultur. Det må hända vara svårt att dra en tydligen linje med vad som är vad eftersom de influerar varandra men så är det väl säkerligen oxå i Sverige. I dagens Sverige är det många som inte är kristna och bekänner sig till en Gud, kan man då säga att den svenska kulturen är kristen kultur? Det är ju givetvis lättare för svenskar att skilja på vad som är kristendom och svensk kultur åtminstone såsom det ser ut idag (även fast många traditioner har kristet ursprung) men det är inte lika lätt när det gäller andra kulturer och religioner. I Sverige kallas araber för muslimer, men vad kallas då en kristen arab? och varför likställer vi då inte svensk med kristen i Sverige?

Att det är många som drar alla araber över en kam visar bara på okunskap. Skulle alla svenska vara likadana och för den skulle ens kristna? Hur har vi då kommit till slutsatsen att alla muslimer är homogena? Ingen kan besitta kunskap om alla olika kulturer och religioner men vi bör väl åtminstone kunna skilja på begreppen samt kunna ta reda på fakta innan vi uttalar oss,

Imorse mötte Åkesson vice statsminister Olofsson i en debatt i morgonsoffan men tyvärr kunde inte Maud riktigt stå emot Åkessons angrepp och retorik.

Nu försöker jag övertala mig själv att hela projektet SD är något slags vad som ingåtts typ i stil med "hur långt skulle du gå för att komma in i riksdagen?"

För övrigt kan man oxå dra vissa paralleller till historiska händelser. Det är inte direkt första gången extremistiska populistiska partier ploppar upp under ekonomiska kriser och missnöjdhet hos folket. Folkslag att måla ut som fara har bara bytt namn från t.ex. judar till numera muslimer. Historien upprepar sig.

Har du inte läst debatten är det dags. Klicka här.

4 kommentarer:

  1. kan hålla med om att han sticker ut hakan för långt, och kanske inte vet vad han snackar om. Men han har tyvärr en poäng...klart vi ska anpassa oss för nya kulturer i vårt fina land, men vart går gränsen för anpassningen, samt är det verkligen vi som ska anpassa oss?

    SvaraRadera
  2. Anpassa och anpassa, framförallt respektera. Vad är det vi anpassar? och vad isf är baksidan, det negativa med den så kallade anpassningen?

    SvaraRadera
  3. jag tycker anpassningarna som han radar upp luktar kvinnoförtryck lång väg, och många av de kulturer som invandrat i sverige kan inte sägas vara utvecklande för kvinnors lika rätt i samhället, snarare tvärt om.

    SvaraRadera
  4. Det håller jag faktiskt inte med om, vad har att ge ett annat alternativ än fläskkött till muslimer ellr att inte ha skolavslutning i kyrkan med det att göra? det senare är jag själv för övrigt starkt emot och upplevde som väldigt provocerande i skolan då jag själv inte är kristen. Vad gäller kvinnoförtryck finns det givetvis problem men det är inget man löser över en natt. För övrigt så ska man vara varsam, jag menar det var inte alltför länge sen kvinnor fika rösträtt i Sverige, sambeskattningen togs bort. Abort blev lagligt osv. Jag tycker vi istället ska koncentrera oss på vad vi kan lära oss av varandras kulturer och utnyttja deras resurser och vad de kan tillföra i oss vad gäller utbilding, medicin, företagsamhet etc.

    SvaraRadera