tisdag 28 juli 2009

Krakfest i Krakow

Nu har vi alltsa kommit till vart sista stopp, Krakow. Trakigt att masta aka hem snart, men visst ska det bli kul att traffa familj och vanner.

Vi tog nattaget fran Prag hit och denna gang sittplats, vilket blev en intressant upplevelse. Vi fick en kupe for oss sjalva dvs. vi kunde ligga ner pa satena och tankte det har ar ju lungt! No shit. Typ kl 2 pa natten sparkade en lite aggressiv konduktor upp dorren och skrek nagot, eftersom hon inte pratade engelska forstod jag foga. Mala sov lungt vidare men jag anade orad och forsokte kommunicera med henne men det var lonlost. Efter ett tag kom det en annan fran personalen med nagra backpackers bakom sig och sa "no Krakow" och da trillade polletten ner. Vi var tvungen att byta vagn, taget skulle delas! Vi fattade inte hur manga vagnar sa de var bara att ga en bit och hoppas. Att forsoka fraga en sur karring till konduktor var ju som aningens lonlost. Blir sa less, varfor maste de se sa javla sura ut och inte vara ett uns hjalpsamma? Dumma turister? Vagnen vi hittade dar det fanns lediga kupeer var forstas forsta klass men vi chansade och la oss dar. Efter nagon timme var det dock biljettkontroll och vi blev hanvisade till andra klass. Undra om killarna som abrupt var tvugna och satta sig upp for att vi skulle rymmas i deras kupe blev nojda..

Igar tog vi det ganska lungt och gick runt och kollade inte gamla stan och torget. Manga fina hus har oxa :) Huvudattraktionen har ar dock Auschwitz-Birkenau dar vi var idag. Skulle kunna skriva en uppsats om hur horibelt det var men det forstar sakert alla. Det var inte sa att de bara bestamda sig for att utrota judar (och massa andra for den delen!) utan de skulle plagas in till det sista och dessutom t 75 % av judarna som kom dit blev direkt skickade till gaskammarn, resten fick jobba typ rensa dodas tillhorigheter och grava gropar och dog i snitt inom 2 manader av svalt, infektion osv. Det varsta jag sag var det tonvisa med har fran fangar som dott. Efter att de gasat ihjal dem eller de dott pa annat satt rakade de av dom haret (tog oxa guld i tander osv) som kunde anvandas. Men forsta alltsa...tonvis med har som hittades efter kriget var slut. Likasa skor, glasogon, resvaskor. Manniskor som kom till lagren var helt enkelt forledda om att de bara skulle starta ett nytt liv och tog darfor med sig sina viktigaste agodelar. Vissa fick betala for sina tagbiljetter sjalv, det blev ju sa dyrt for tyskarna att frakta flera hundratusen manniskor. Auschwitz rymde bara nagra tusen fangar och blev overbelamrat sa en bit ifran bygdes Birkenau, dar det kunde vara 100000 manniskor samtidigt. Dessutom var kapaciteten pa gaskamrarna och krematoriet mkt storre dvs de kunde doda flera tusen varje dag. Kan skriva en uppsats om hur obehagligt det var, men nojer mig denna gang och rekommenderar ett besok dar!

Sa till krakfesten. Lika otrevligt som det later. Vi bor en en dorm med bla tre unga engelsman och igar festade dom givetvis. Vaknade vid klockan 3 inatt av ljudet av hulkningar och lukten av spya. Da har en killen kommit hem och lagt sig men borjat krakas. Tydligen var det brattom for det var spya pa sangen, golvet och over en tjejs skor och som tur var bara ett stenkast fran Malas ryggsack. Sen tog han sig val in pa toan men allvarligt jag har aldrig hort liknande. Lat som att hela magen kom upp. Hulkningar, rapar och ja gud vet vad. Kraktes ju ner hela badrummet. Sen fick han givetvis stada, typ torka upp det med toapapper. Litar inte riktigt pa stadandet av nagon som ar berusad sa blev lite jobbigt att inte ha en toalett att anvanda. Det finns en del fordelar men oxa vissa nackdelar med att bo i dorm:)

1 kommentar: